Logga in
Kalender

Restaurering av Kvarnen

Det finns ett gäng otroligt hängivna personer som ideellt tagit åt sig att restaurera Huttla Kvarn och dess omgivning. Låt oss följa restaureringsresan här, och se personerna bakom detta omfattande projekt. Texten kommer att fyllas på allteftersom.


Under hösten 2023 konstaterar man att dammluckorna vid Hutta Kvarn är så nedsatta att de måste säkerställas för att inte spolas bort. Det kan då bli stora skador på kvarn och såg.

När våren kommer 2023 tar Lars Persson kontakt med Robin Gullbrandsson, 1:e antikvarie på Västra Götalands Museum. Vad som först behöver göras är en skadeinventering och prioriteringsordning på såg och kvarn. Detta blir Mattias Hallengren Forsviks uppgift. För att få en ekonomisk uppfattning görs en offert på omläggning av baksidan på Kvarnens spåntak av Jörgen Rånge på Knapegården Bygg.

Under våren och sommaren 2023 startar det stora projektet med att säkerställa dammluckorna. För att kunna börja arbetet måste dammluckorna torrläggas och oumbärliga resurser sätts in, Henrik Flink och Per-Erik Johansson. Henrik besitter stor kunskap och erfarenhet i broarbete och byggen där vatten inkluderas och Per-Erik har stor kunskap och erfarenhet kring kvarnar och dess historia.

Under april stoppas det flödande vattnet med hjälp av spont och betong, men att övervinna naturens krafter är inte en enkel lek. Det krävs mycket skicklighet, vilket Henrik Flink helt och hållet besitter. När allt materiell som behövs är på plats torrläggs platsen och arbetet med att riva de gamla luckorna kan starta. Skicket på dem var så dåliga att det visade sig vara ett enkelt arbete.

Därefter börjar teamet som består av Lars Persson, Henrik Flink och Per-Erik Johansson att bygga formar för att gjuta plintar där de nya dammluckorna ska fästas i. För att bygga de nya dammluckorna behövs ekplank. Det införskaffas från Onsjösåg och dess ägare och sågmästare Christer Olsson. Vidare införskaffas trätjära, balsamterpentin och linolja för att blandas till Roslagsmahogny. Det impregnerar luckorna och ger dem längre livslängd.

Det stora hjulet som driver sågen har stått under sand i flera år som orsakat skador på ett 30-tal kuggar. Per-Erik Johansson anlitar Hans-Evert Kälström, hobbysnickare och tidigare slöjdlärare från Arentorp för tillverkning av nya som ska ersätta de skadade.

Under ett flertal år har slam och sand samlats i Sumpen, rännan som går från dammluckorna till turbinerna. Under sommaren samlades ideella krafter Lars Persson, Karl-Ingvar Andersson och Sven-Olof Svensson för att skotta ur och rensa upp för att undvika ytterligare skador.

Kanoten

Före påskhelgen hämtade Lars Persson och Fredrik Handfast en kanot. Den fick föreningen i gåva från ett par i Bitterna. Kanske kan det bli verklighet med en kanottur utmed Asfån i framtiden.

Lås till dammluckorna

Petter Broberg som är svetsare till yrket har tagit på sig uppgiften att återställa låsen till dammluckorna. Petter som är hobbysmed har gjort ett fantastiskt jobb med att hittills skapat ett av tre fästen.

Vill man se mer av Petter Brobergs verk kan man följa honom på instagram

Glädje! Hjulet snurrar.

Glädjen spreds över området söndagen den 5 maj 2024 när Henrik Flink, Per-Erik Johansson och Lars Persson äntligen fick i gång vattenhjulet igen efter ca 20 år. Hjulet som stått under sand i flera år hade blivit skadat, men med dessa ideella krafter har det renoverats och städats för att till slut denna dag återigen få hjulet att snurra. Vattenhjulet är av undervattenstyp.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
Huttla kvarn Naums hembygdsförening Festplats i Vara